top of page

Film som... bara text?

Egentligen det enklaste sättet att göra din video tillgänglig. Jajjemen, vi drar det hela vägen dit. Ur vägen, kamerakillar, nu blir det text!

En textversion är en skriven version av innehållet i din film. Det behöver inte vara en exakt beskrivning utan kan vara en artikel som innehåller samma information eller en transkription av tal med beskrivningar. Textversion är inget lagkrav enligt tillgänglighetslagen, men överväg att alltid erbjuda en textversion av din film. På så sätt kan människor som använder skärmläsare, eller inte känner för att titta på en film just nu, ta del av informationen i den.


Textversion är inte ett lagkrav

Tillgänglighetslagen kräver inte en textversion av din film. Om du däremot inte kan göra en syntolkning eller undertextning kan en textversion vara en bra ersättning. Då bör du dock kunna motivera varför i din tillgänglighetsredogörelse. Läs mer om syntolkning och undertextning i våra guider..


Hur skriver man en textversion?

Förenklat kan man säga att du kan skriva en textversion på två sätt. Antingen som en artikel eller som en transkription. En artikel är precis vad det låter. Tänk en tidningsartikel, hur skulle den beskriva innehållet i din film? Försök att skriva kort och koncist. Om du har ett manus för filmen kan du använda det för att slippa skriva av allt som sägs.

Vill du hellre göra en transkription som din textversion? Sätt dig med din film och skriv av allt som sägs. En rad per yttrande. Använd talstreck. Skriv ut namnet eller titeln på den som pratar varje gång det är en ny talare. Gör även skillnad på det som dina karaktärer säger och det som en eventuell speakerröst säger. Även här kan du använda manuset för att spara tid, om det finns ett sådant. På vissa ställen kommer du säkert märka att det inte räcker med enbart vad som sägs i filmen för att beskriva vad som faktiskt händer. Här kan du lägga till ljudbeskrivningar, beskrivningar av grafik eller miljöer och annat som beskriver vad som sker i filmen. Skriv ljudbeskrivningar inom parantes.


Var ska textversionen vara?

De vanligaste onlinevideospelarna har idag inte stöd för textversion av filmer, så du bör placera textversionen i direkt anslutning till videon. Detta innebär att besökaren på en enkelt sätt ska kunna ta sig till textversionen från sidan som din video ligger på. Godkända sätt är att skriva ut textversionen direkt på sidan eller tillhandahålla en länk till en HTML-sida eller en PDF för nedladdning


Det finns en smart genväg!

Har du gjort undertextning och syntolkning kan du kombinera dessa två till en textversion. Öppna din undertextfil och ditt syntolkningsmanus i varsin texteditor. Kopiera och klistra in det som syntolken säger på rätt ställen i din undertext. Ta sedan bort alla tidsmarkörer i undertexten och spara som en ny fil. Denna fil är nu din textversion.

Syntolkning
Undertextning
Teckenspråkstolkning
bottom of page